Vakcinacija pasa i mačaka

20.03.2020

Vakcinacija pasa i mačaka u Republici Srbiji

Vakcinacija pasa

Vakcinacija je najefikasniji način prevencije zaraznih bolesti. Aplikacijom vakcine omogućavamo imunskom sistemu  jedinke da prilikom kontakta sa divljim sojem uzročnika adekvatno odreaguje i spriječi razvoj bolesti. Vakcinišu se isključivo zdrave jedinke, tako da je od izuzetne važnosti obaviti detaljan klinički pregled pre aplikacije vakcine.

U prvih nekoliko nedelja života štenci se zaštićeni prisustvom maternalnih antitela u cirkulaciji. Međutim, u periodu od 8 do 12 nedelje života nivo maternalnih antitela opada, tako da je imunski sistem šteneta sposoban da adekvatno odreaguje na vakcinaciju. Štenad koja imaju nizak nivo maternalnih antitela mogu i prije 8. nedelje da odreaguju na vakcinaciju, a nasuprot štenci sa višim nivoom antitela će tek posle 12. nedelje života biti pripremljeni za aktivnu imunizaciju. Iz navedenih razloga prvu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti štene treba da primi u uzrastu od 6 do 8 nedelja. Nakon prve, štene prima dve revakcine u razmaku od 4 nedelje. Na ovaj način se vakcinacija protiv zaraznih bolesti završava sa 14, odnosno 16 nedelja.

Uzročnici koje sadrži vakcina protiv zaraznih bolesti su: parvovirus, virus štenećaka (morbilivirus), adenovirus, parainfluenca virus i određeni sojevi bakterija roda Leptospira. Sve zarazne bolesti, koje uzrokuju navedeni virusi i bakterije imaju visok stepen mortaliteta, čak i pored primene adekvatne terapije.

Pored vakcinacije protiv zaraznih bolesti svi psi stariji od 3 meseca moraju zakonski biti mikročipovani i vakcinisani protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila je jednokratna. U slučaju putovanja u zemlje EU, mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila adekvatno obrađen serum vakcinisane jedinke se šalje u Pastrov zavod Novi Sad radi određivanja titra antitela na virus besnila.

Obe vakcine, protiv zaraznih bolesti i besnila se nadalje primaju jednom godišnje radi održavanja nivoa antitela u krvi i samim tim adekvatne zaštite jedinke od bolesti. 

Pored navedene dve obavezne vakcine, psi se mogu vakcinisati i vakcinom protiv zaraznog kašlja koja obuhvata dva uzročnika, canine parainfluenza i Bordetella bronchiseptica. Ova vakcina se preporučuje psima koji su pod visokim rizikom od oboljenja (psi u odgajivačnicama, u prihvatilištima, azilima)

 

Vakcinacija mačaka

Mačići se u starosti od 8 do 9 nedelja vakcinišu prvi put vakcinom protiv zaraznih bolesti. Vakcina sadrži atenuirane uzročnike virusnog rinotraheitisa (herpesvirus i kalicivirus) i panleukopenije (parvovirus). Revakcinacija se vrši jednokratno u razmaku od 4 nedelje od prve vakcine.

Bitno je napomenuti da vakcina ne sprečava obolevanje od virusnog rinotraheitisa, nego redukuje i ublažava kliničke simptome. Ne vakcinišu se gravidne, kao ni mačke u laktaciji. Pre vakcinacije svaku mačku treba pregledati radi utvrđivanja zdravstvenog stanja.

U Republici Srbiji se mačke vakcinišu protiv besnila i mikročipuju sa navršenih 3 meseca starosti. Vakcina protiv besnila je jednokratna, a busterizacija se vrši na godišnjem nivou, kao i protiv zaraznih bolesti.

Vakcina protiv virusa mačje leukemije, FeLV postoje i efikasnost je velika, ali trenutno nije dostupna na teritoriji Republike Srbije. Vakcine protiv virusa mačje imunodeficijencije, FIV su dostupne samo na teritoriji SAD-a, ali se o njihovoj efikasnosti još uvek diskutuje.